четвер, 19 жовтня 2017 р.

Лінійка присвячена Дню боротьби з діабетом

Лінійка присвячена Дню боротьби з діабетом
Ведучий  1. 14 листопада День боротьби проти діабету – це день, який служить нагадуванням всьому прогресивному людству про те, що поширеність захворювання невпинно зростає. Вперше Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом був проведений Міжнародною діабетичною федерацією… і Всесвітньою організацією охорони здоров'я 14 листопада 1991 року. Метою цього дня є підвищення глобальної поінформованості про діабет – про зростаючі показники захворюваності в усьому світі і про те, як можна запобігти розвитку цієї хвороби в багатьох випадках.


Ведучий 2. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 2000 році на Землі проживало 150 мільйонів діабетиків. Ця дата відзначається щорічно з 1991 року в день народження Фредеріка Бантінга, канадського фізіолога, який відкрив спільно з професором Джоном Маклеодом гормон інсулін.
Друг дитинства Бантінга помер від захворювання, яке називається тепер цукровий діабет. Цей трагічний випадок послужив поштовхом для пошуку ліків від цієї хвороби.
Ведучий 3. У січні 1922 року нікому не відомий молодий канадський вчений Фредерік Бантінг вперше в історії врятував життя, зробивши ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчику, який страждав важкою ювенільною формою цукрового діабету. Замість того, щоб отримати патент на інсулін і згодом казково розбагатіти, Бантінг передає всі права Торонтському університету. В подальшому права на виробництво інсуліну перейшли до Канадської ради з медичних досліджень, і наприкінці 1922 року новий лікарський препарат з’явився на ринку.
Ведучий 4. Довгі століття люди не знали засобів для боротьби з цією хворобою, і діагноз «цукровий діабет» не залишав пацієнтові ніякої надії не тільки на одужання, але й на життя: без інсуліну - гормону, що забезпечує засвоєння тканинами глюкози, хворий організм існувати не може і приречений на повільне згасання.
Відкриття Фредеріка Бантінга і Джона Маклеода врятувало життя мільйонам. І хоча цукровий діабет і до цього дня невиліковний, завдяки інсуліну люди навчилися тримати цю хворобу під контролем. Визнанням першого великого досягнення XX століття в галузі біохімії та медицини була Нобелівська премія, присуджена Бантінгу і Маклеоду в 1923 році.
Ведучий 1. Що таке діабет? Діабет – порушення обміну речовин, викликане зниженням секреції інсуліну підшлунковою залозою чи зниженням чутливості тканин до інсуліну. Основною ознакою цього захворювання є стійке підвищення рівня цукру в крові. Чому це відбувається? У чому причина діабету? На жаль, однозначних відповідей на ці питання не існує. Але безумовно існує ряд факторів, які привертають до появи цукрового діабету. Діабет буває двох типів: інсулінозалежний діабет, діабет 1-го типу, і інсуліннезалежний діабет, діабет 2-го типу.
Ведучий 2. На першому місці слід вказати спадкову схильність. Ризик захворіти на цукровий діабет зростає, якщо у вашій родині хтось хворіє або хворів на цукровий діабет – один з ваших батьків, брат чи сестра.
Ведучий 3. Друга за значущістю причина діабету – ожиріння. Цей фактор, на щастя, може бути нейтралізований, якщо людина, усвідомлюючи всю міру небезпеки, буде посилено боротися з надмірною вагою і переможе у цій боротьбі. Не слід забувати і про те, що кількість хворих на цукровий діабет росте, і діабет справедливо відносять до хвороб цивілізації, тобто причиною діабету в багатьох випадках є надлишкова, багата легкозасвоюваними вуглеводами, «цивілізована» їжа.
Ведучий 4. Третя причина – деякі хвороби, в результаті яких відбувається ураження бета-клітин. Це хвороби підшлункової залози – панкреатит, рак підшлункової залози, захворювання інших залоз внутрішньої секреції. Провокуючим фактором у цьому випадку може бути травма.
Ведучий 1. Четверта причинарізноманітні вірусні інфекції (краснуха, вітряна віспа, епідемічний гепатит і деякі інші захворювання, включаючи грип). Ці інфекції відіграють роль пускового механізму, який як би запускає хворобу. Ясно, що для більшості людей грип не стане початком діабету. Але якщо це огрядний чоловік з обтяженою спадковістю, то для нього і грип становить загрозу. Людина, в роду якого не було діабетиків, може багаторазово перенести грип та інші інфекційні захворювання – і при цьому ймовірність розвитку діабету у нього значно менше, ніж у особи із спадковою схильністю до діабету. Одже комбінація факторів ризику підвищує небезпеку захворювання в кілька разів.
Ведучий 2. На п’ятому місці варто назвати нервовий стрес як сприяючий чинник. Особливо слід уникати нервового й емоційного перенапруження особам з обтяженою спадковістю та які мають надлишкову вагу.
Ведучий 3 . Необхідно також знати, що будь-які захворювання можуть сприяти порушенню вуглеводного обміну і розвитку цукрового діабету. Тому своєчасне і правильне лікування всіх захворювань також сприяє попередженню цукрового діабету. Особливо уважно слід ставитися до свого стану в період з листопада по березень, тому що більшість випадків захворювання на діабет припадає на цей період. Положення ускладнюється і тим, що в цей період ваш стан може бути прийнято за вірусну інфекцію.
Ведучий 4. Якщо у 2000 р. щорічна захворюваність на ЦД в Україні становила 131  випадок на 100 тис. населення, то у 2008 р. — уже 248. Сьогодні, тільки за офіційними даними, кількість хворих на ЦД перевищує 1 млн. 230 тисяч осіб. Хоча не слід ігнорувати той факт, що поширення ЦД в Україні (близько 2,6%) і сьогодні суттєво нижче, ніж у більшості країн Європи, що може свідчити про недостатнє виявлення цього захворювання.
Ведучий 1. Цукровий діабет (ЦД), без сумніву, є однією з найактуальніших медико-соціальних проблем сьогодення. Це пов’язано як зі стрімким поширенням розповсюдженості цього захворювання, так і з частими гострими і хронічними ускладненнями від нього, що призводить до передчасної втрати працездатності та смерті пацієнта.

Ведучий 2. На жаль, на сьогоднішній день діабет невиліковний. Але можна уникнути його ускладнень. Одним з важливих компонентів надання допомоги хворим ЦД є розробка і впровадження системи навчання хворих самоконтролю і управління цим захворюванням. А це — постійний контроль харчування, грамотний підхід до фізичних навантажень, адекватне і кореговане медикаментозне лікування.Діабет — захворювання підступне, тому  дотримання деяких, на перший погляд складних, але на практиці абсолютно прийнятних правил, дозволить запобігти лиху.

Немає коментарів:

Дописати коментар