понеділок, 11 грудня 2017 р.



 Тема: Синоніми.Види синонімів. Синонімічний ряд. Види антонімів.
Мета: поглибити знання про синонімію, подати відомості про види синонімів; формувати уміння доцільно використовувати синоніми у мовленні, складати синонімічний ряд; розвивати навички розпізнавати в тексті вияви мовної надмірності та мовної недостатності та редагувати тексти з цими мовними вадами; виховувати повагу до лексичного багатства рідної мови.
Тип уроку: застосування знань, умінь і навичок.
Обладнання: підручник, навчальні посібники із орфографії та мовного розбору, схема, словники, картки.

                               Процвітай, українська мова,
                    Заохочуй красою нас:
                                     Що багатший твій слів – запас, –
                                Легше вибрати влучне слово.
Організаційний момент                                                                                        Д. Білоус
Самоналаштування
Я зможу сьогодні добре працювати на уроці.
Я особистість творча.
Я бажаю всім однокласникам успіхів на сьогоднішньому уроці.
ІІ.  Актуалізація опорних знань учнів.
 1.Фронтальне опитування учнів:
-Що таке лексикологія?(розділ мовознавства, що вивчає словниковий склад мови)
- Що є предметом вивчення лексикології?(значення слова як самостійної одиниці мови (лексичне та граматичне), групи слів за значенням (однозначні, багатозначні, пряме і переносне, омоніми,синоніми, антоніми), процеси, що відбуваються в словниковому складі мови (виходять з ужитку-застарілі слова, приходять нові слова-неологізми, поповнюється- за рахунок запозичених слів)  , уживання слів)
Перевірте себе. Слова випишіть у дві колонки: 1) однозначні; 2) багатозначні.
Ознака, аспірин, суфікс, маска, зв’язок, очерет, латунь, осмій, їжак, ондатра, удар, висота, червень.
Ключ. З других букв має скластися початок вислову О.Довженка: “… на дорозі з минулого в майбутнє”.

Далі учні отримують картки із завданнями на урок, де впишуть свої очікування.
Очікування від уроку Чи працював(ла) ад проектом? Чи задоволений (на) роботою на уроці? Чи працював (ла) в групі, в парах? Чи здійснилися твої очікування?
Повідомлення теми і мети уроку. 
Пояснення вчителем нового матеріалу.
u Вступне слово вчителя
Словниковий склад мови надзвичайно багатий і різноманітний, він налічує сотні тисяч слів. Сучасна українська мова найпоширеніше на сьогодні зібрання лексичних скарбів нашого народу – фіксує їх близько 135 тисяч. Та навіть у такому океані слід мовці порівняно швидко і легко знаходять саме те, що потрібно їм у даний момент.
Правильне слововживання – надійний помічник в оволодінні скарбами рідної мови і рівня культури. Всі з дитинства знайомі з явищем синонімії в українській мові. Фактично на кожне слово доводяться інші з подібним значенням – синоніми. Цікаво, що «найсинонімічнішим» є простеньке дієслово «бити». До нього знавці української мови дібрали цілих 45 синонімів!
Тож ми сьогодні повторюємо одну з найцікавіших тем. Подивімося на дошку і запишемо в зошит
Точність і виразність нашого мовлення часто залежить від того, наскільки правильно й доречно дібрано слова. Одне й те саме поняття може називатися по-різному. Наприклад, поняття говорити може бути передане кількома словами: говорити, казати (більш конкретно); мовити (до кого?); розмовляти (з ким?); балакати, гомоніти (розмовне); гуторити (діалектне). Такі слова називаються синонімами.
Віднови визначення якнайточніше
Синоніми –з за звучанням / але однакові / це слова, / за лексичним / або близькі / різні /
 і написанням, / значенням /
 Антоніми – значенням / це слова / з протилежним /


Синоніми (від гр. synonymos – однойменний) – це слова, що відрізняються одне від одного звуковим складом, але означають назву одного поняття з різними відтінками в його значенні або з різним стилістичним забарвленням.
         Центральне, або первинне слово в групі синонімів називається стрижневим, або домінантою (від лат. dominans – пануючий). Стрижневе слово разом із синонімами, що об’єднуються навколо нього, називається синонімічним рядом, або синонімічним гніздом. У синонімічні ряди поєднуються слова однієї частини мови (іменники, прикметники, дієслова й т.д.)
Вправи на закріплення одержаних знань.
От уже краєчок сонячного диска сховався за обрієм, і всі хвилі пагорбів ніби занурилися в темно – фіолетове марево. Тільки верхівки їх ще червоніють. Сонце вже сховалось, а верхівки ще грають позолотою. Коли ці золоті
вогники згаснуть, річка темряви вихлюпне з балок і ярів, розіллється по всьому простору... Ці хвилини – найпрекрасніші у вічному кругообігу часу.
( В.Сухомлинський )
Спробуйте підібрати синоніми до слова говорити
Говорити- казати, промовляти, (про різноманітне) балакати, заст.: мовити, ректи, діал. подейкувати, розм.: (повільно) тягти, (через силу, неохоче) видавлювати, видушувати, цідити, (різко, категорично) рубати, (хрипло) хрипіти, (високим неприємним голосом) скрипіти, (зі злобою і присвистом) сичати, шипіти, (крізь сльози) хлипати, зневажл. гавкати, гарчати, (перев. про чужу, не зрозумілу слухачеві мову) розм.: ґелґотати, лопотати, цвенькати, шваркотати// вести мову, заводити мову, річ держати, кидати слово, (знехотя) цідити крізь зуби, (щось незначне) теревені правити. 
Цікаво, що «найсинонімічнішим» є простеньке дієслово «бити». До нього знавці української мови дібрали цілих 45 синонімів!
бити
(завдавати ударів) розм. парити, шпарити, (чимсь вузьким) періщити, сікти, хльостати, чесати, батожити, бичувати, кропити, шмагати, шкварити, (кулаком, палицею, чимось важким) , товкти, гатити, гамселити, гріти, дубасити, духопелити, жарити, пригощати, колошпалити, лупити, лупцювати, мотлошити// піднімати руку на когось, частувати кулаками кого, всипати березової каші, годувати потиличниками. 
Синоніми об’єднуються у синонімічні ряди, або гнізда, центром яких є основне, стрижневе слово, що є носієм загального значення і стилістично нейтральне: гарний — красивий — чудовий — чарівний — гожий — вродливий.
3. Види синонімів
 Синоніми  поділяються на абсолютні (повні) та неповні, семантичні синоніми, стилістичні синоніми, семантико-стилістичні синоніми, контекстуальні синоніми

Абсолютні є повністю рівнозначними, тотожними (родина, сімя ).У мові їх небагато.
Неповні менш близькі за значенням (вік, століття), бо не можна сказати історія середніх століть.

За семантичними відтінками та стилістичним забарвленням синонімічних рядів синоніми поділяються на три основні розряди, або групи: семантичні синоніми, стилістичні синоніми, семантико-стилістичні синоніми.
         До семантичних синонімів належать нейтральні слова, що відрізняються одне від одного відтінками основного значення (поняття), спільного для синонімічного ряду. Наприклад, слова сміливий, безстрашний, хоробрий, відважний об’єднуються загальним значенням «рішучий в подоланні перешкод». Найяскравіше виражає це значення стрижневе слово «сміливий». Інші синоніми вказують на додаткове значення: крім сміливості, людина може бути безстрашною, хороброю й відважною.
         До стилістичних синонімів належать слова тотожні за своїм значенням, але різні за стилістичним забарвленням. Наприклад, синоніми губи – уста вживаються переважно в різних стилях літературної мови: перше слово (губи) – здебільшого в розмовній та в науковій мові, друге (Уста) – у художньому стилі мови. Слова любов і кохання, крам і товар в одних стилях мови виступають як синоніми, в інших стилях не сприймаються синонімами.
         До семантико – стилістичних синонімів належать слова, що відрізняються одне від одного емоційно- експресивним забарвленням та відтінками загального значення. Вони використовуються зі стилістичною метою: для кращого вираження свого ставлення до іншої людини, для більш влучного зображення події, характеристики персонажа тощо. Наприклад, якщо хочуть показати, що людина йде повільно, ледве переставляючи ноги, або йде навпростець через болото чи поле, то вживають такі синоніми: дибає, суне, бреде, плентається, простує.
         Синоніми характеризують якісний бік мови, роблять її яскравішою й виразнішою.
Вправа 1. Доберіть синоніми до виділених слів у словосполученнях.
Безмежне поле (безкрає, неозоре, безмірне, неоглядне, неосяжне, несходиме), неглибока річка (мілка, мілководна, плитка), видніється на горизонті (бовваніє, красується, вимальовується, маячить, проступає, мріє), сміливість у бою (відвага, мужність, хоробрість, відчайдушність, зухвалість), збагнути прочитане (зрозуміти, розібратися, втямити), багатобарвна вишивка (різнобарвна, багатоколірна, квітчаста, барвиста, кольориста, розмаїта), мрійливий настрій (романтичний, емоційно-піднесений, незвичайний, таємничий), наполегливий характер (настійливий, настирливий, завзятий, упертий), доводити власну думку (доказувати, обґрунтовувати, мотивувати)
u Підібрати до слів іншомовного походження відповідні синоніми. Зробити висновки. Пояснити написання и або і в словах іншомовного походження.
Дисципліна -  (порядок)
Адаптація -  (пристосування)
Дистанція –  ( відстань)
Істина -  (правда)
Інформація – (повідомлення)
Фініш – (кінець)
Договір – (угода)
Протест – (заперечення)
Доза – (кількість)
Конкурс - (змагання)
Чемпіон – (переможець)
Аналіз – (розбір)
Еволюція – (розвиток)
Сигнал – (знак)
Афіша - (оголошення)
Мемуари – (спогади)
Рекомендувати – (радити),
Фон – (тло),
Аплодисменти – (оплески),
Процент – (відсоток).
Висновок. Синоніми допомагають уникнути надмірного вживання слів іншомовного походження, користуватися власною лексикою.
Робота в групах. Дібрати антоніми до словосполучень:
Сухий одяг –                                                    
Суха погода –
Сухий хліб –
Суха мова –
Сухе літо –
Сухі квіти –

Чисті руки –
Чиста совість –
Чисте небо –
Чистий сніг –
Чиста ріка –
Завдання ( для 3 групи)
Перепишіть. Виберіть потрібне слово з поданих у дужках синонімів і запишіть з ним речення.
(Спить, куняє, дрімає) земля під глибоким снігом.
Дівчина хитро (сміється, регоче, посміхається).
Верби (сумують, журяться, нудьгують) над водою.
Учні (говорили, вели розмову, розмовляли, розповідали) про історію рідного

До кожного синонімічного ряду доберіть спільний антонім.
I.            Берегти, зберігати, економити. 2. Блищати, сіяти, горіти, світити. 3. Звільнити, відпустити. 4. Максимум, багато. 5. Поразка, розгром. 6. Прокляття, анафема. 7. Проснутися, пробудитися. 8. Хитрий, лукавий. 9. Чуття, інтуїція. 10. Благородний, великодушний, лицарський.
Підсумки уроку
Завдання додому

Немає коментарів:

Дописати коментар